Напускащите училище са предимно момичета

Булфото
share

Две трети от всички напуснали училище отпадат в периода от първи до трети клас. Това каза Янка Такева – член на Икономическия и социален съвет (Група III), докладчик по становището на съвета „Политики за ограничаване ранното напускане на образователната система“.

Напускащите училище са предимно момичета – 16%, срещу 14% момчета. По данни на Евростат през 2009 г. 14.7% в България са отпаднали преждевременно от училище. През 2010 г. ранно отпадналите са 13.9%.

„Има силна връзка между младежката безработица, ранното отпадане от училище и несъответствието между нуждите на бизнеса и качеството на образованието”, каза Такева.

Над 70% от децата в България са обхванати от предучилищното образование. Този показател е един от най-високите в Европа, каза Такева.

ИСС предлага да се обвързва издаването на свидетелство за управление на МПС със съответна степен на образование. Предлага се също осигуряване на безплатни учебници за децата, както и стипендии за ученици от социално слаби семейства. Мярка за поощряване на родителите от малцинствата да пускат децата си на училище е те да получават предимство при кандидатстване по програми за временна заетост.

От ИСС предлагат законодателни промени – децентрализация на управление на образователната система. Над 45 000 учители ще бъдат включени в подобряване на квалификацията си, каза Такева. В момента се води дискусия за задължителната предучилищна подготовка на децата.

Водещи новини

Още новини