Приеха 10 069 деца в първи клас в София

bulphoto (архив)
share

Първото класиране за прием на децата в първи клас за учебната 2021-2022 година в София беше обявено днес. Свободните места бяха близо 12 000, а кандидатурите - над 10 500. На първо класиране в първи клас наесен влизат над 10 000 деца.

За първи път кандидатстването е през нова информационна система, която отчита като най-важен критерий за прием в желаното училище уседналостта, като постоянният или настоящият адрес на родителите на детето да трябва да е над 3 години в прилежащия район.

Обявяват класирането за първи клас в София

Над 99% от всички кандидатури са предварително проверени чрез новата електронна система, а целта е прекратяване на реденето на опашки и гишета на родителите, уточни заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов пред БНР: "Това означава, че тези над 99% могат, след извършване на класирането, само да изтеглят заявлението за записване в училището, в което са приети, да отидат на място с него и да запишат детето".

Успешно класираните деца са 10069. Класирани по първо желание са над 8700, а на второ - над 1350: "До утре сутринта всички родители ще получат имейл, в който ще бъде описано дали детето е прието, къде е прието и какви трябва да бъдат следващите стъпки".

Неприетите на първо класиране деца са 460, а за да участват във второто класиране, ще трябва да кандидатстват отново, уточни заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов: "На второто класиране отново ще трябва да посочат всички училища, в които желаят да се запишат. Ако пък не са доволни от резултата на първото класиране, също може да не се запишат и да участват на второто класиране".

Родителите на приетите на първо класиране деца ще могат да запишат детето си от 7-ми до 11-ти юни.

Водещи новини

Още новини