Една седмица имат училищата да кандидатстват за обучителната програма "Училища за пример"

pixabay
share

Седем дни остават до крайния срок за кандидатстване за втория випуск на програмата "Училища за пример" на фондацията "Заедно в час", съобщават от организацията.

Програмата е двегодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Участието в програмата е безплатно за училищата, като курсовете са включени в регистъра на Министерството на образованието и науката, и всички, които ги завършат успешно, получават квалификационни кредити.

Класни стаи на открито и еко зони ще има в Бургас

Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта - www.zaednovchas.bg. За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища в страната, без значение от населеното място, от броя учители и от профила на училището.

Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес. Преди крайния срок, на 25 март, от 17.00 часа в zoom, ще се състои специално онлайн събитие. На него директорите и представители на училищата могат да зададат въпроси за програмата и обученията, както и да научат повече от участници в първия ѝ випуск.

"Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря и на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение - умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване, сплотяване и ефективно организиране на училищната общност", казва Ивелина Пашова - ръководител на програмата, цитиран от БТА.

Програмата "Училища за пример" се състои от две части: от курса "Лидерство в училище" и от допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Пилотното издание на програмата е започнало през миналата година с 26 училища от 15 области на страната, с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента са били в онлайн форма.

Водещи новини

Още новини