30 % от учителите в Бургас искат да се ваксинират

pixabay
share

Изтича срокът, в който учителите трябва да заявят искането си за ваксинация пред директорите. Само за ден броят на желаещите е нараснал значително. Преподавателите са втората приоритетна група от етапите на ваксиниране.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33052

В Бургас желаещите вече са близо 30%. В област Бургас има 137 училища и 107 детски градини, като към втория етап от ваксиниране са включени и служителите от няколко центрове за подкрепа на личностно развитие.

"От цялата тази група, която наброява около 4500 души около 25 или 30% ще проявят желание. Но още веднъж казвам че това е по-желание, доброволно, но това е една от големите възможности присъственото обучение да продължи", казва Виолета Илиева от РУО Бургас пред Нова телевизия.

Министър Вълчев разкри кога може да се възстанови нормалният учебен процес

Изискването за сега е в списъка да попадат само учители, директори, зам.директори, педагогически съветници и психолози, всички които работят с деца на терен. Очаква се в следващия етап да бъдат включени и останалите служители. Близо 40% от педагозите все още се колебаят.

"Въпреки че много колеги преболедувахa, те също са се записали за ваксиниране. 74 учители е педагогическия персонал, 28 към момента са заявили категорично желание да се ваксинират", коментира директорът на ППМГ „Акад.Никола Обрешков” Бургас, Красимир Стоянов.

От 42-ма педагогически специалисти в ОУ Пейо Яворов” в Бургас желаещите да се ваксинират са 12. Сред тях е и директорът.

"Това е много личен избор. За мен ваксината означава да се предотврати една среща първо с коронавируса, от друга страна ни работим с деца, с колеги", обяснява директорът Мара Георгиева.

От синдикат „Образование” препоръчват да се изготвят брошури за повече информираност относно ваксината. Важно било да се разясни какъв е ефектът от нея и как действа върху хора с автоимунни или редки заболявания. Списъците с желаещи да се ваксинират ще бъдат предоставени както на Регионалния инспекторат по образованието, така и на личните лекари и здравната инспекция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33052

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини