Има реакция срещу отварянето на училищата веднага след празниците

Pixabay
share

Продължава недоволството срещу връщането на учениците от 1-4 клас в училище веднага след празниците. От днес обучението на най-малките отново ще е присъствено. Срещу това обаче се бунтуват определени организации, които дори стартираха и петиция.

Основните възражения са, че малките са имали контакти с много хора по празниците и може да са заплаха за здравето на учителите. Други смятат, че връщането на учениците от начален етап е станало бързо, а не е ясно и дали подобрението на ситуацията с коронавируса е реална.

На това мнение е и университетският преподавател доц. Силвена Ставрева.

Зам.-министър: Във всеки един момент може да се премине отново към онлайн обучение

"Аргументът, че епидемиологичната обстановка е по-добра, ми се струва несъстоятелен. В поредицата празнични дни няма как да получим реална представа за броя на новозаразените и тежко боледуващите - хората си остават по домовете. Нашето мнение е, че отварянето на училищата веднага след празниците е голяма грешка", обясни тя в "България сутрин" по Bulgaria on air.

Доц. Ставрева очаква в следващите 2 седмици тезата им да бъде доказана и броят на случаите да се повиши.

"В писмото, което изпратихме до министрите на образованието и здравеопазването, цитираме мащабни проучвания, включително най-новото от 15 декември. Те правят изводи, че децата може да не боледуват тежко, но са разпространители. Застрашени са те, техните семейства, учителите и техните семейства", подчерта тя.

"Не е прецедент някой да се обучава онлайн. Проблемът е, че в документите на МОН все още не съществува стандарт за електронно обучение от разстояние. Беше пропуснато изключително много време. Имам чувството, че бягаме от електронното обучение, защото не го разбираме", каза още доц. Ставрева.

Водещи новини

Още новини