Ще компенсират финансово родителите на неприети в градина деца, реши парламентът

Pixabay
share

Ще има компенсации за родители, чиито деца не са приети в общинските детски градини, дори и в задължителната предучилищна група. Това гласуваха днес депутатите при приемането на измененията в Закона за училищното и предучилищното образование. Текстовете бяха гласувани на второ чете, предаде репортер на Novini.bg

В закона обаче не се упомонава каква точно сума ще бъде дадена на семействата с малки деца. Месечният размер на сумата ще се определя всяка година със заповед на министъра на образованието и не може да надвишава средства, които се отделят от държавния бюджет за месечна издръжка на дете в градините. Някои очаквания са, че за София средствата ще са около 300 лв.  За сравнение таксите за лицензирани частни ясли и градини е над 650 лв.

Ключовата промяна ще важи за всички неприети деца от 3-годишна възраст и до постъпването им в първи клас.

За отпускането на компенсации настояваха родителите, които излязоха и на няколко протеста в София. Те обаче искат мярката да обхваща и децата в яслена възраст.

Първоначално идеята за ваучери бе отхвърлена от Столичната община, където проблемът с липса на места в яслите и детските градини е сериозен. След като обаче стана ясно, че хиляди деца остават извън системата, темата излезе на дневен ред. Образователният министър Красимир Вълчев също потвърди, че компенсации ще има.

Проблем ли са пясъчниците за децата и защо на места ги премахват?

Междувременно въпреки направените законодателни промени на 14 септември се готви нов протест на недоволни родители. Акцията е насрочена за 17.30 ч. пред Столичната община. Настоява се и за промени в критериите за кандидатстване в общинските забавачки. Най-голямо е недоволството срещу тегленето на жребий на деца с равен брой точки.

 

Водещи новини

Още новини