В интернет децата си правят уговорки за боеве

Булфото
share

Децата между 14 и 18 години най-често извършват престъпления и попадат в полицията, разказва пред Дарик инспектор Десислава Ивановска от Детска педагогическа стая към Столичната полиция. През последната година няма увеличение на престъпните деяния, извършени от подрастващи, отчитат от СДВР.

Полицаите разказват още, че последната мода сред децата са групови чатове в интернет, където се уговарят улични боеве за уреждане на взаимоотношения.

Най-често срещаните престъпления, извършвани от деца, са кражбите, разказва пред Дарик инспектор Ивановска: „Мотивите са най-различни - от липса на материални средства, при някои това е начин на живот за препитание, при други е породено от любопитство, желание да се докажат сред връстниците си".

Според полицаи модерните преди време уговорки за групови побоища между ученици вече са се пренесли в интернет. Съществуват групови чатове, където подрастващите спорят, а често споровете завършват с уговорка за побоища на улицата.

„Побоищата в училище стават поради липсата на умение на децата да общуват помежду си, да решават конфликтите по конструктивен начин. Това е първичното, да постигнеш целите си чрез физическо себедоказване", казва Десислава Ивановска.

Тя добави, че има не малко случаи, в които родителите отказват на полицията да съдействат след като детето им е извършило престъпление: „Казват, че не желаят външни хора да се намесват в техните семейни отношения".

Полицаите обясняват, че се сблъскват с престъпления, извършени от деца както в по-обикновените училища, така и в някои от елитните учебни заведения.
 

Водещи новини

Още новини