Има недостиг на инженери, педагози и медицински кадри в България (видео)

Булфото (архив)
share

През следващите два-три месеца няма да променяме съответните коефициенти за професионалните направления в медицинските университети и няма да намаляваме броя в приема на кандидат-студенти за тази академична година. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с ректорите на медицинските университети в България.

Той допълни, че ще се търсят други средства, за да бъдат подпомогнати другите професионални направления.

Денков заяви, че финансов проблем за медицинските университети няма. Няма намаление или има съвсем малко - под процент, в две от висшите училища, в които има обучение по медицина, на субсидията за тази календарна година, но увеличението на субсидията нетно е по-голямо, отколкото намалението, каза министърът.

Той подчерта, че медицинските университети и медицинското образование в България са много качествени и това може да се докаже по различни обективни показатели. По думите му медицинското образование е за пример в много отношения и другите направления трябва да се поучат от това как да се привличат чуждестранни студенти и как да се ползва държавната субсидия в привличане на чуждестранни студенти и таксите от тях.

Ректорите на университетите подчертаха, че не може да има такава голяма разлика между отделните професионални направления, но разрешаването на проблема не трябва да бъде с намаляване /на финансирането/ на работещите, а с увеличаване на подценените. Те отбелязаха и дефицита на лекари в страната и в Европа, както и застаряването на съсловието - след 5-6 години 30-40 процента от работещите лекари ще се пенсионират. В медицинските университети кандидатстват по 8-10 човека за едно място, има и по трима чуждестранни кандидати за място в българските висши училища по медицина, отбелязаха ректорите.

Министър Денков отбеляза, че наистина има недостиг на медицински кадри, но такъв има и в други професионални направления в България, като педагози и инженери.

Водещи новини

Още новини