Кунева: Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България

share

"Тази година сме отделили 7, 5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред журналисти по време на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, предаде репортер на Novini.bg.

"България е толкова голяма, колкото хора има извън нашата територия. Ангажиментът ми към нашите сънародници е категоричен", добави тя.

Министърът на образованието не вярва в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование в България, е нещо, на което ще продължи да обръща последователно внимание.

Относно отлагането на изпити и матури по български език и литература, Кунева обясни, че има различен прочит в организацията на тези изпити в различните страни. Министерството продължава да работи за изясняване на техническите ангажименти, като увери, че мисли за всички училища, дори и за тези извън територията на ЕС.

Тя увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на бъгарските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. Целта ни е наясякъде, където има българи, да бъде България.

Тя е убедена, че това може да стане само чрез образованието.

Водещи новини

Още новини