На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал

Булфото
share

На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал.

Субсидията, която се дава на академията, означава, че тя "трябва да се реформира по посока на своите учени".

Така министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов коментира протестите и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 млн. лева през 2012 г., съобщи бТВ. В отговор на журналистически въпрос той каза, че част от техническия персонал трябва да бъде съкратен и академията да се модернизира.

Естествено е, че БАН не може да се вмести по никакъв начин в бюджета, но държавата е в много сериозна финансова и икономическа криза, посочи Игнатов. Съобразяваме се с наличните пари, които трябва да се разделят и за средното, и за висшето образование, добави той.

Министър Игнатов каза, че е видял плакати на археолози от БАН, на които е пишело, че от три месеца не са получавали заплати. Държавата превежда субсидията на БАН ежемесечно, проблемът е, че учените не могат да се вместят в нея, но академията има автономия, коментира министърът.

В НИМХ-БАН работят над 700 служители, от които учените са около 60-70, каза Игнатов. Използват се много остарели методи на изследване, допълни той. Метеоролозите трябва да попитат и предишните ръководства защо в годините, когато имаше излишъци и те се харчеха, не беше купена хубава техника.

От две години се правят реформи в БАН и в резултат на това "добрите институти са слети с други, които са на по-ниско ниво". Според образователния министър, за да имат повече средства институтите на БАН, трябва да работят активно с университетите.

Водещи новини

Още новини