Учители срещу преструктурирането на гимназията в Разлог

share

Преподаватели от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог възроптаха срещу преструктуриране на училището от държавно в общинско.

С писмо Министерството на земеделието, под чиято шапка е учебното заведение, поиска от общината преразглеждане статута на училището, което предизвика напрежение сред педагогическия екип. В писмото се настоява общината в Разлог да преразглежда състоянието на специализираното училище заради демографската криза.

Въпреки че там се обучават над 200 ученици в осем паралелки, общинският съвет излиза преди дни с решение от следващата година училището от държавно да премине в частно.

"Ние не виждаме нищо положително, тъй като всички тия машини, които са от областта на земеделието, са много скъпи и общината едва ли ще заделя средства, тъй като, ако погледнем училището в село Бачево и околните села, там трябва да се справят те с фасада, с обзавеждане на училищата, тъй като не им е добро положението", казва директорът на гимназията Иван Аврамов.

Ние отраслово сме свързани с Министерството на земеделието. Ние оттам черпим опит, ние оттам се информираме за новостите, а това е важно, за да може да отговорим на съвременните изисквания за професионално образование, казват учителите. Според педагогическия екип в гимназията общинският съвет в Разлог нарочно е пропуснал да обсъди с тях намерението за промяна, защо имат може би скрита цел - да ги приобщят към някое друго училище или пък да направят съкращения на учителския състав.

Дали опасенията на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство ще се окажат верни, предстои да се разбере наесен. Дотогава от училището обмислят да изпратят протестно писмо до Земеделското министерство, съобщава ТВ7.

Водещи новини

Още новини