480 000 деца ще бъдат включени в Схемата „Училищен плод”

Булфото
share

Над 480 000 деца ще бъдат включени в Схемата „Училищен плод” през следващата учебна 2015-2016 година, съобщи Чавдар Маринов, гл. експерт в Отдел „Плодове и зеленчуци” в Държавен фонд „Земеделие”.

Бюджетът на схемата ще бъде увеличен с почти 50%.

През настоящата 2014-2015 учебна година той е бил 11 млн. лева, а следващата година ще е 15 млн. лева. 50% от средствата са от Европейската комисия, а останалите 50% от републиканския бюджет.

Чавдар Маринов отбеляза, че през следващата година Европейският съюз въвежда съпътстващи мерки по Схемата, които имат за цел да разширят познанията на децата за ползата от консумация на плодове и зеленчуци.

„Ще направим всичко възможно чрез тях да прекратим негативната тенденция за ниска консумация на плодове и зеленчуци сред подрастващите и да формираме здравословни хранителни навици”, допълни Чавдар Маринов. Той посочи, че чрез съпътстващите мерки ще бъдат организирани извънкласни дейности, като посещения на земеделски стопанства, засаждания на овощни дръвчета в дворовете на училищата и детските градини, изработване на информационни материали, дискове и филми.

Водещи новини

Още новини