Проф. Танев разкри подробности за университета за пенсионери (видео)

share

Министърът на образованието проф. Тодор Танев представи в кулоарите на парламента идеята си за университет за третата възраст, предаде репортер на Novini.bg.

Тя е стара моя идея, но сега е активирана. Аз си я развивах сам дълго време. Сега се включиха група от град Хасково и друг депутат от Реформаторския блок. В края на тази седмица и ще разгледаме този въпрос конкретно, що се отнася до осъществяването на тази идея на територията на град Хасково. Става дума за нещо, което в България и в околните страни не е съществувало. То съществува в света съвсем малки мащаби, преди всичко в англосанксонския свят, поясни министърът. Става дума за изконното човешко право на възрастните хора да получават образование, защото никъде, в никоя Конституция, и в никой морален акт не е писано до каква степен образованието е образование и от къде нататък е безсмислено. Идеите за такова образование не засягат нито финансово, нито организационно класическото образование в това число и за студенти, каза още Танев.

На журналистически въпрос на каква възраст ще може да се кандидатства в този университет министърът заяви: Трябва да бъдем внимателни по този въпрос. Това за сега е само идея, която ще обсъдим с експерти и с обществеността. Искаме да развиваме великата, но не развита в България научна област – геронтология. Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, следквалификация след пенсиониране си, за да може да бъде пълноценен гражданин на това общество. Нека той да получи знания за философията на живота, за смисъла, за психологията, които наистина много го вълнуват. Нека да получи систематични медицински знания, защото не е съвсем систематизирано във в. „Трета възраст” и в други медицински чудесни вестници, допълни Танев.

Нека да станем регионален, европейски център за развитие на тази важна наука в застаряваща Европа, да почетем естественото човешко желание за още знания. Няма разчети за сега. Трябва да има първо финансово, после социологическо, психологическо изследване, за което трябва да се кандидатства по някоя програма, поясни министърът.

На журналистически въпрос как ще се плаща Танев отговори: Няма да бъде безплатно. Това е начинания за по-малко хора. Възрастни хора има и в Скандинавия, те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тук да научат нещо. Ние имаме чудесни преподаватели, които на английски могат да говорят с тях, завърши министърът.

Водещи новини

Още новини