Англия отказва да ни приема с TOEFL

share

Все повече британски университети заявяват, че езиковият сертификат TOEFL няма да бъде признаван при кандидатстване. Той ще бъде заменен с IELTS или Cambridge със съответните точки, съобщи управителят на консултантска къща "Интеграл" Ирина Христова.

Причината - миналата година кандидати от Пакистан и Индия са фалшифицирали TOEFL, като вместо тях на изпита са се явили други хора. Затова сертификатът е дискредитиран в британските университети, пише в. "Телеграф".

В Холандия до миналата година повечето университети признаваха завършването на българските езикови гимназии като достатъчно условие за доказване владеенето на английски език.  От тази година обаче няколко училища въведоха задължително изискване за изпит IELTS, TOEFL или друг международно признат сертификат по език.

Някои от висшите училища на Острова имат изискване за явяване на трета матура. Това налага учениците, които тази година ще кандидатстват за топ университети, да подадат документите си далеч преди крайния срок 15 януари. Препоръчваме това да стане през ноември, за да могат навреме да получат изискванията на университета евентуално за трети матури или необходими изпити за повишаване на успеха, тъй като оценките от 9, 10 и 11 клас са важни.

"Българските училища имат срок за заявяване на какви матури ще се яви ученикът и какви изпити за повишаване на оценката ще желае да държи", обясняват експертите.

Мотивационното писмо все по-често се превръща в препъникамък за кандидатстващите в Англия. Трима български студенти вече са хванати, че са преписвали части от мотивационните си писма от интернет. Заради измамата ще им се наложи да пишат не едно, а пет различни мотивационни писма за всички университети, в които кандидатстват,  и то ако им разрешат въпреки първоначалната измама да продължат да кандидатстват, обясняват от "Интеграл". Експерти от 65 от най-добрите университети в Европа ще представят ВУЗ-овете си през уикенда в хотел "Шератон".

Водещи новини

Още новини