Учителите работят 22 часа седмично над нормата

share

Учителите работят по 62 часа на седмица, вместо регламентираните по закон 40 часа. Така преподавателите се трудят по 22 часа над нормата, за които не получават допълнително заплащане, показват данни на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ.

„54 часа учителят е ангажиран освен с преподаване и с консултации, извънкласни дейности“, заяви лидерът на синдиката Янка Такева. Средно по 4 часа на ден преподавателите отделят за самоподготовка на уроците за следващия ден. Останалите 2 извънредни часа са заделени за проверка на контролни и домашни работи. Изследването показва, че всеки трети преподавател работи в събота, а 28% и в неделя.

От СБУ ще настояват за законодателни промени, така че тези извънредни часове да се заплащат. Освен това синдикалистите ще поискат изменение в колективния трудов договор, което да дава право на учителите да подготвят уроците за следващия ден където те поискат. Изследването показва, че младите преподаватели прекарват средно по 22,69 часа седмично в класните стаи, докато колегите им с над 30-годишен стаж преподават по 21,77 часа.

За самоподготовка новите учители отделят по 17,16 часа, а опитните преподаватели по 10,43 часа. Нова схема и при отпуските ще искат от профсъюза. Сега според Кодекса на труда учителите имат права на отпуска в рамките на 56 работни дни. „Сега учителите нямат право да почиват в рамките на учебната година, а може да им се наложи ненадейно“, заяви още Такева. За тази промяна в Кодекса на труда ще настояват от СБУ. Проучването, направено сред 2336 учители, показва, че половината от учителите са недоволни от факта, че трябва да прекарват по 8 часа в училище, което пречи на самоподготовката им. 65 на сто пък се противят на допълнителните задачи извън учебния процес.

Според резултатите от анкетата 16% не искат да преподават на деца от малцинствата и на такива със специални образователни потребности (СОП). В момента 16 278 децата със СОП учат в българските училища и детски градини.

Водещи новини

Още новини