Резнаха бонусите на учителите от малките училища

  • 30 август 2011 18:56

  • 2586
  • 3
Резнаха бонусите на учителите от малките училища
©

Малките училища няма да успеят да дадат бонуси на учителите си за 15 септември заради недостиг в бюджета. Издръжката за един ученик не е коригирана от четири години насам, а в индивидуалните сметки на школата вече се прибави квалификацията на педагозите и диференцираното заплащане, за които няма допълнително субсидиране по програми, съобщава Марица.

Това води и до замразяване на учителските заплати, които от четири години насам не са мръднали и засега няма шанс да бъдат увеличени. Основната работна заплата за Пловдив е 570 лева, но с допълнителните плащания, парите за работно облекло и бонусите може да стигне 750-800. “Колегите от селските училища с под 300 деца ми се жалват, че едва връзват двата края, а е трябвало да правят и неотложни ремонти за тяхна сметка. Особено тежко е положението в Искра.

В Пловдив това се отнася за училища като “Й. Йовков”, “Т. Каблешков”, “Ел. Пелин. Мнозина няма да успеят да дадат и средствата за работно облекло”, каза председателят на Съюза на работодателите в средното образование за областта Георги Енчев. Положението на големите и реновирани училища пък се утежнило от зашеметяващите суми за такса смет, които трябва да плащат, след като общинският съвет отказа да отмени налога за учебните заведения. За поредна година директорите ще трябва да се справят с 90 на сто от парите в бюджета си, тъй като цялата сума ще им бъде изплатена едва през декември. Тогава, който има възможност, ще даде по-големи премии за Коледа.

Около 200 са незаетите места за учители в областта, показва справката на вакантните бройки. Основният проблем са учителите по трудово и чужд език. Драматично е положението в селските школа, които до последно не знаят дали одобреният от тях кандидат ще приеме работата. В повечето случаи кандидат-педагозите изчаквали да видят дали ще се уредят в града и едва ако не успеят, приемали.
До 3 септември всички директори на общински, държавни и частни училища трябва да подадат справка в регионалния инспекторат по образованието за готовността за старта на учебната година. Те трябва да посочат дали са осигурили отоплителния сезон, имат ли нужния педагогически персонал и учебници. Не на последно място школските шефове са длъжни да посочат ще приключат ли ремонтите до 15 септември и изпълнили ли са санитарно-хигиенните изисквания.

Последвайте канала на

Novini.bg
2586 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
koi

2015.05.05 | 16:22

3
Koi mlad 4ovek 6te re6i da stava u4itel pri tova zapla6tane-osobeno tezi koito vladeiat ezici...Suglasen sum napulno s predi6nite komentari !
?

2015.05.05 | 16:22

2
800 лв. заплата на учител в селско училище ?! Толкова не взима и директора!
u4itel

2015.05.05 | 16:22

1
Спрете да манипулирате хората - учителите никога не са вземали заплата от 700-800 лева. При нас учител започва с 420 лв. и някои от по-старите едва докарват до 550-600 лева. Поредните измислици за да настроивате хората едни с/у други!

Добави коментар

Водещи новини