Посрещнаха Орешарски в УНСС с "Оставка" и "Мафия"

share

Висшето образование не е толкова натрупване на знание, колкото  мироглед и начин на мислене. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на церемонията по откриването на 93-тата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

В двора на университета са се събрали около 15-на младежи с плакати "Ела в СУ" и "Изход за боклуци". Пред репортер на Novini.bg. те заявиха, че са тук, за да попитат премиера кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Асен Генов от "Протестна мрежа" отрече младите хора да са организирани от него. Младежите казаха, че някои от тях са студенти в Софийския университет, други - в УНСС. Те започнаха да скандират "Оставка" и "Мафия", докато министър-председателят и министърът на финансите Петър Чобанов поднасяха венци пред паметника на проф. Стефан Бобчев - основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто наследник е УНСС.

Преди това в словото си Орешарски призова студентите сами да формират свое мнение за икономическите и обществени тенденции. "Готовите знания са само прозорец, през който вие трябва сами да виждате икономиката през своите очи", отбеляза премиерът. Той пожела на студентите да не забравят, че пред тях е хоризонтът на знанието. "Времето само привидно е дълго, затова използвайте тези 4 години пълноценно. Четете, за да научите колкото може повече, но е по-важно да изградите мирогледа и да изградите начина на мислене", посочи още премиерът и подчерта, че именно сред студентите на УНСС са бъдещите лидери на страната ни.
Министър-председателят се върна и в спомените си от годините, когато самият той е бил студент в УНСС и отбеляза, че неговото поколение е било изправено пред много предизвикателства, за да демократизира страната си. "Допуснахме много грешки, бяхме колебливи, друг път избързвахме. Но успяхме да се приобщим към европейските общности. Работете упорито, за да може след време да имате повече основание от мен да заявите – "имаше много предизвикателства, ние успяхме и сега страната ни е сред една от най-напредналите общности в ЕС", заяви Орешарски.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев приветства първокурсниците и заяви, че те са неделима част от голямото академично и задружно семейство, като днешната им крачка е инвестиция в тяхното бъдеще. "УНСС за втори път получи най-високата институционална оценка сред всички български висши училища. УНСС за поредна година е най-предпочитаният университет от кандидат-студентите. Въпреки финансовата криза и сложната социална среда в страната УНСС запазва лидерската си позиция и има доверието на обществеността, на бизнеса, на работодателите и не на последно място на държавата. „93-тата академична година започваме с увереността, че тя ще бъде успешна, и с готовността да продължим възходящото си развитие – с най-добрите преподаватели и с най-умните студенти", отбеляза още в приветственото си слово за новата академична учебна година ректорът проф. Стати Статев.

Водещи новини

Още новини