Искат висшистите да не напускат страната 10 г.

share

От Асоциацията на частните висши училища предлагат промени в Закона за висшето образование, свързани с либерализацията на управлението и устройството на университетите. Това каза в пресклуба на БТА във Велико Търново проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Според него е необходимо от Закона за висшето образование да отпаднат текстовете, ограничаващи създаването на изнесени университетски структури и изграждането на филиали на чуждестранни висши училища. По думите му, всяко висше училище трябва само да решава дали да има и каква да бъде ректорската мандатност. Университетските ръководства трябва сами да решават какъв да бъде академичният им състав от хабилитирани преподаватели и това да не зависи от държавните комисии по акредитация, посочи той. Не бива държавата да финансира частните училища, които се издържат от такси, но и държавната поръчка за държавните университети трябва също да бъде редуцирана, отбеляза той. Той уточни, че към студентите, които завършват своето образование, като държавна поръчка трябва да има изискване да не напускат държавата поне 10 години след дипломирането им.

Предложенията ще бъдат оформени като документ по време на отчетно-изборната конференция на асоциацията, която ще е на 14 септември във Варна, след което ще бъдат внесени в Народното събрание, уточни той.

Водещи новини

Още новини