Янка Такева: Орешарски е забравил "седянката"

share

Засега не предвиждаме участие на нашата организация в протестни действия. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Надяваме се чрез актуализацията на бюджета и повишаване на разходната част да получим до края на тази бюджетна година 9,4 млн. лв. допълнително дофинансиране на системата на българските училища и детските градини. Тези пари са необходими за увеличение на заплати в онези 17% от училищата и градините, където заплатите не бяха повишени в началото на тази година. Имаме уверението, че тези средства ще бъдат намерени. Разбрахме се през септември със социалните партньори размерът на дофинансирането да бъде обсъден отново", заяви тя.

"Мисля, че сега премиерът Орешарски си е взел поука и е забравил "седянката". От тогава той три пъти се извинява на българските учители. Мисля, че това е едно достойно поведение за един министър-председател", смята Такева.

Тя съобщи, че се извършват ремонти на над 150 учебни заведения. В 15 от тях ремонтите ще продължат и след 15 септември, но по думите на Такева са взети всички мерки те да не затруднят учебния процес.

Водещи новини

Още новини