Паралелките в училище може да станат по - малки

share

Училищата да могат да създават паралелки само от 12 ученици, вместо досегашния минимум от 18. Това предлагат от Министерството на образованието. Така, според тях, ще се избегне закриването на паралелки и съкращаването на квалифицирани учители, информира Нова телевизия.

Това едва ли ще се случи до началото на новата учебна година, но е възможно тези правила да се прилагат по изключение и преди приемането на необходимите промени.

В Новия Закон за образованието ще бъде заложена възможност за намаляване броя на учениците в една паралелка до 12, за да се избегне закриването на паралелки и освобождаване на квалифицирани учители. Това обяви в Бургас министърът на образованието проф. д.р Анелия Клисарова. По думите й Законът няма да бъде приет до началото на новата учебна година, но след запознаване със всеки отделен случай изключения ще се правят и сега.

За да се избегне закриване на паралелки, особено в малки населени места, където има недостиг на ученици ще се прилага по-гъвката система. По този начин ще се избегне освобождаването на квалифицирани преподаватели, а в същото време ще се запазят и много от професиите, изучавани в гимназиите.

Ресорният министър направи още едно уточнение - обучението на 4-годишните деца не е задължително.

„Не обхващаме 4 годишните. Задължително става предучилищната подготовка за 5 и 6-годишните, като много искам да подчертая това не е училище. Не искам да тревожа родителите”, поясни образователният министър проф. д-р Анелия Клисарова.

Подготовката на децата от 5 до 7 години ще преминава в игри, задачи, разработени от психолози,като целта е да повиши вниманието на децата, абстрактното мислене и интереса към училището.

Водещи новини

Още новини