Задочниците се оплакаха от дискриминация

share

Задочните студенти са дискримирани, защото нямат право на евтин кредит за висше. Това обявиха от Националното представителство на студентските съвети, цитирани от Монитор. Те вече са сезирали омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация за неравноправно отношение на държавата при подпомагането на студентите и докторантите.

В момента право на евтин заем за висше имат само редовните студенти. „Това е дискриминация, защото в Закона за висше образование студентът се третира по един и същи начин, без значение в каква форма на обучение следва. Междувременно законът за студентско кредитиране ги разделя на редовни и задочни

коментира председателят на НПСС Ангел Георгиев. Той припомни, че над 30% от българските младежи са безработни и затова всички студенти имали нужда от евтин кредит за висше. „Основната причина, поради която все повече студенти записват задочно или дистанционно, е именно невъзможността да се издържат като редовни студенти.

Те нямат парите да се преместят от родните си градове, да плащат квартира и да се издържат сами”, допълни Георгиев. В своето официално становище до КЗД студентите изказват недоволството си и от предстоящите изменения на закона, които предвиждат предсрочна изискуемост на кредита, в случай, че студентът кредитополучател преминава от редовна в задочна форма на обучение.

„Това ще доведе до редица затруднения сред обучаващите се в страната”, категорични са от НПСС. Според закона редовният студент започва да изплаща заема си за висше чак след като се дипломира. Мине ли задочно обаче, младежът трябва да започне да погасява заема си веднага, още преди да е завършил следването си. Това гласят приетите на първо четене промени в закона за студентско кредитиране от образователната комисия в парламента.

От 2010 година насам банките са раздали общо 10 433 заема за висше на стойност 48 млн. лв.

Водещи новини

Още новини