ВУЗ записва студенти за второ висше без пари

share

Студентите в бакалавърските програми вече могат да запишат второ висше безплатно. Това стана ясно вчера, когато ректорът на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков представи новата кандидатстудентска кампания. Възможността за записване на втора специалност е въведена пилотно в учебното заведение още през миналата учебна година.

Единственото условие е студентите да са завършили втори курс с успех не по-нисък от 4.5 разясни зам.-ректорът на НБУ проф. Людмил Георгиев, пише "Монитор".

Четири нови специалности въвежда университетът през следващата учебна година. Това са „Логопедия“, „Социална работа“, „Психология – на английски език“ и „Книгоиздаване“. Програмите „Туризъм“ и „Счетоводство и одит“ пък ще могат да се изучават и в дистанционна форма.

За тази тенденция съобщи деканът на Магистърския факултет, доц. д-р Росен Стоянов. Той отчете, че две трети от младежите, записали магистратура в частния вуз, идват от други университети.

Без повишение в таксите ще започне следващата учебна година в НБУ, съобщи още ректорът на университета. В момента семестриалните тарифи там са между 1200 лв и 1650 лв.

В същото време от 8 до 30% ще скочат таксите в някои държавни вузове. Между 58 и 90 лв. ще е увеличението на висшето в УНСС през следващата учебна година. Така за професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление” заплащането ще скочи от 173 лв. на 231 лв., а в останалите четири професионални направления – „Право“, „Журналистика“, „Социология“ и „Политически науки“ - от 277 лв. на 369 лв. Икономическият вуз и през тази година ще провежда предварителни изпити всеки месец до редовната кандидатстудентска кампания.
 

Водещи новини

Още новини