Учени излизат на протест пред МОМН срещу Фонд "Научни изследвания"

share

Протест на български учени започва днес пред образователното министерство. Академичната общност не е съгласна с финансирането на проекти от Фонд "Научни изследвания".

Според учените процедурата за тази година е опорочена. Проф. Мирослава Кортенска твърди, че образователното министерство е злоупотребило с 14 млн. лв. От фонда пък обвиняват нея, че е присвоила 30 хил. лв. Зад Кортенска обаче застанаха над 1200 учени. Заради подозренията за финансови спекулации те искат спиране на плащанията по одобрените проекти, преразглеждане на резултатите от конкурса и изработване на нови правила за конкурса. Ако това не стане, учените ще настояват за оставката на образователния министър Сергей Игнатов.

Ще поканя организаторите на протеста на разговор в кабинета си, каза по БНР министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Според него конкурсът не показва никакви фрапиращи нарушения.

Хората имат право да протестират, но обвиненията трябва да бъдат доказани, допълни Игнатов. Според него проверката по случая трябва да приключи около 15-20 декември, но е възможно срокът да се удължи. Спечелените проекти към фонда са 95.

Водещи новини

Още новини