Акад. Овчаров: Има опасност фонд "Научни изследвания" да загуби 7 млн. лв.

  • 04 юли 2013 11:22

  • 2684
  • 0
Акад. Овчаров: Има опасност фонд "Научни изследвания" да загуби 7 млн. лв.
©

Пореден скандал избухна във фонд "Научни изследвания". След като преди ден управителят на фонда - акад. Владимир Овчаров подаде оставка, обвинявайки колегите си в натиск, Министерството на образованието, от своя страна, спря финансирането на проекти и поиска оставката на управителния съвет.

Реших да подам оставка, защото не съм съгласен с решението на управителния съвет за пълна ревизия на оперативната програма, по която се разпределят средствата за фонда, заяви в студиото на "Добро утро, България!" бившият управител на фонд "Научни изследвания" акад. Овчаров. Той уточни, че решението е взето в негово отсъствие и ако бъде прието, има опасност фондът да загуби 7 млн. лв. по настояване на Министерството на образованието.

Акад. Овчаров е предложил всички проекти, които кандидатстват за финансиране, да бъдат разгледани според европейския регламент 800. Това обаче не се е случило и към момента над 50 от 80 проекта не отговарят на условията за финансиране. Според бившия управител на фонда, именно хората, които нямат интерес европейският регламент да бъде приложен, настояват за ревизиране в разпределението на средствата.

Управителният съвет на фонд "Научни изследвания" е настоявал за създаването на комисии и публикуването на публични отчети относно финансирането на проектите, но това не се е случило, обясни председателят на съвета проф. Пламен Мишев. Според него причината е в липсата на нормативна уредба още от 2007 г.

Проф. Мишев заяви, че е разтревожен от случващото се и най-вече от реалната опасност науката да остане без финансиране.

Последвайте канала на

2684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини