Бойко Борисов спрял циганска престрелка с автомати заради мургава красавица

share

Премиерът Бойко Борисов е предотвратил ромска война заради красива джебчийка между групи от Червен бряг и Долни Дъбник през ноември 2009 г.

Това стана ясно в Софийския градски съд на делото срещу лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев, ромския барон Христо Върбанов – Ицо Папата и Димо Станчев за изнудването на бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов. Тримата са подсъдими по обвинение, че са поискали от него 250 000 лв., като го заплашили с компромати. Единствен в ареста е Ицо Папата, но по друго разследване, пише Монитор.

В съдебната зала бе осигурен специален преводач от ромския диалект кардарашки, който изслуша 15 записа и направи симулантен превод на СРС-тата. В един от разговорите се чу как Дон Цеци звъни на Ицо Папата и му казва, че Бойко Борисов е дал картбланш на директора на Областната полиция в Плевен за действие, както и че Кънчев е бил в парламента и е разговарял с депутати от района. Кънчев съобщава още на събеседника си, че полицията е направила обиски в две къщи в Долни Дъбник. В разговора няма и дума за изнудването на ген. Николов.

„Имах информация, че ще има битка между роми от Червен бряг и Долни Дъбник за една мома, не каква да е. Знаех, че ще участват поне 30-40 души. Казаха ми, че били приготвени автомати и пистолети и в кои къщи е оръжието. Обадих се на Бойко Борисов и му казах, звъннах и на директора на полицията в Плевен Светльо Илиев. Те взеха мерки, но е изтекла информация и при обиските почти нищо не беше намерено. Шест месеца по-късно имаше инцидент с въоръжен с автомат ром в района, това е същото оръжие”, разказа по-късно пред „Монитор” Цветелин Кънчев. Той се зарече да не споменава повече името на премиера в разговор на кардарашки.

От останалите разговори на кардарашки стана ясно, че е имало натиск върху наричан от събеседниците „българина” и че той е дал 150 000 лв., но бил затруднен да събере останалите 100 000. Често пъти се споменава, че „българинът” ги записва. Той е наричан „нещастник”, който няма къде да ходи.

Водещи новини

Още новини