Хванаха фирми с нелицензиран софтуер

share

Служители на ГДБОП предотвратиха незаконна дейност на дружество, свързана с използване на софтуерни продукти и специализирани програми, съобщиха от МВР.

От сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" на ГДБОП са организирали специализирана операция срещу незаконно използване на множество бизнес софтуерни продукти и специализирани програми. Извършени са претърсвания в офиси в центъра на столицата. Те са на дружество, което се е занимавало с изработване и продуциране на видеопродукции, с издателска дейност, поддържане на интернет портали, фокусирани в областта на селскостопанската тематика с информационна и рекламна насоченост.

При операцията са иззети 20 компютърни системи с нелицензирани специализирани софтуерни продукти (Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic и др.). По първоначална информация дружеството е успяло да изгради широка мрежа от дистрибутори в страната, рекламирало е дейностите си посредством сайт, достъпен от България.

Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са за над 370 хил. лв., уточняват от ГДБОП. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу интелектуалната собственост, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаването му с над 40 процента през последните 12 години. Системните действия на ГДБОП за противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата срещу интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост".

Водещи новини

Още новини