Фатална грешка убила изчезналата в София Биляна

  • 17 октомври 2024 09:39

  • 13526
  • 3
Фатална грешка убила изчезналата в София Биляна
©

Млада майка на две деца изчезна, близките ѝ я обявиха за издирване, а по-малко от 24 часа след това беше открита мъртва. По тялото ѝ няма видими следи от насилие, а роднините ѝ признаха, че тя получила паник атака и имала следродилна депресия.

Колко опасни са тези състояния и могат ли да бъдат избегнати?

Случаят в ефира на Нова тв коментира психиатърът д-р Анета Аничкина.

Според нея в конкретния случай е правилно направена консултация, но не е трябвало жената да бъде изпускана да избяга.

„Следродилната депресия е сериозна психична болест на мозъка. Има невротични реакции на дезаптация след раждане. Те са краткотрайни - 20-30 дни. Докато тече бременността, настъпват сериозни ендокринни проблеми. След раждането има много рязка промяна в нивото на хормони - едни спират да се синтезират, а други бързо нарастват като концентрация.

Тази промяна се отразява и върху мозъка, който трябва да има готовност да реагира на новата ситуация, това е свързано с личностното развитие”, разкри медикът.

По думите ѝ решението да прекрати живота си може да е както обмисляно, така и спонтанно. 

„Промяната, която близките улавят, трябва да е повод за медицинска консултация. Съпротива да се потърси медицинска помощ има, когато има и срам, но това се преодолява с образование. Децата трябва да знаят, че психиката боледува.

Издирваната Биляна е открита мъртва

Антидепресантите могат да лекуват депресията, но специалист трябва да прецени кога да ги изпише. Ако пациентът има суицидна готовност, той не бива да остава сам вкъщи, а да бъде под наблюдение”, посочи д-р Аничкина. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
13526 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
bobi

2024.10.17 | 10:32

3
Глупости.. едно време баба ти и тя сигурно е страдала от "следродилна депресия".. Чудят се какви диагнози и простотии да измислят тия психиатри, за да си пълнят кабинетите и банковите сметки..

2024.10.17 | 09:53

1
и каква е фаталната грешка?

2024.10.17 | 10:04

2
отделили са я от детето и са и дали антидепресанти

Добави коментар

Водещи новини