Портних за обвиненията срещу него: Свидетели сме на една абсолютна манипулация

Булфото
share

"Протестирам срещу публикуването на каквото и да е, срещу когото и да е информация, без да бъде проверена и без да бъде чута неговата гледна точка", заяви бившият кмет на Варна Иван Портних пред журналисти по повод обвиненията на Европейската прокуратура за измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище.

В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно средства от ЕС по проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Според разследването такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за финансиране с европейски средства, се пояснява в съобщението.

Европрокуратурата обвини Иван Портних и още трима за измама с несъществуващо пристанище у нас

„Категорично заявявам, че сме свидетели на една абсолютна манипулация и всичко това, което беше написано за мен през последните четири дни, е фалшива и преднамерено направена новина“, заяви Портних.

"Ако ме бяха попитали, преди да се тиражират всички тези лъжи, аз щях да отговоря и да обясня всичко", допълни той по повод обвиненията на Европейската прокуратура.

Бившият кмет на Варна показа документи за единодушно решение на Общинския съвет във Варна, включително и втория в момента в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Митковски, както и тогавашният кандидат за кмет на града от същата партия Николай Недков, за кандидатстване по програмата и одобряване на текст на споразумение. Става дума за тристранно споразумение между Община Варна, областната управа и Българската академия на науките (БАН), на която са били платени 300 хиляди лева за предпроектно проучване и проект, с който да се кандидатства по програмата за рибарските пристанища, каза още Иван Портних.
 

Водещи новини

Още новини