Велизар Шаламанов: Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат необходимите летателни часове спрямо стандартите на НАТО

NOVA
share

Трябва промяна.

Така бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA трагичния инцидент, при който смъртта си намериха двама военни пилоти. Той изказа съболезнования на близките на загиналите летци край авиобаза "Граф Игнатиево".  

Военен самолет катастрофира в авиобаза "Граф Игнатиево", има загинали?

„Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат необходимите летателни часове спрямо стандартите, установени от НАТО. Причините са поне три. Първо – нямаме достатъчно самолети и хеликоптери. Второ – нямаме достатъчно пари, за да ги поддържаме в изправно състояние и за гориво. Трето – поддържаме много повече на брой летци от необходимото за използването на ограничената техника”, посочи бившият министър на отбраната. 

„При това много тежко състояние на българската авиация, особено бойната, трябва да си зададем въпроса дали демонстрации и авиошоу са най-добрият начин да използваме ограничените ресурси, когато до месеци очакваме да пристигне F-16 и бързо ще освободим старата техника, която се ползва с повишен риск”, допълни Шаламанов. По думите му поемането на необосновани рискове в небето не е редно.

Водещи новини

Още новини