Заловеното рекордно количество злато на "Капитан Андреево" е за над 10 милиона лева

БНТ
share

Рекордните над 120 кг злато задържаха митничари на "Капитан Андреево". Иззети са златни кюлчета, накити и слитъци. Шофьорът, който е български гражданин, е задържан и му е повдигнато обвинение.

Представители на Окръжната прокуратура в Хасково, Агенция "Митници", ДАНС, МВР и "Гранична полиция" дадоха брифинг по случая.


Снимка: Булфото

Вчера прокуратурата е привлякла като обвиняем 47-годишен български гражданин за опит да пренесе през границата множество предмети от златни изделия. Предметът на контрабандатата е в особено големи размери. Стойността на златните предмети е над 10 милиона лева.

Рекордно количество злато е задържано на „Капитан Андреево”

Каналът за контрабанда съществува от няколко месеца, заяви Атанас Илков - министър на вътрешните работи.

"Най-вероятно благородният метал, който се пренася в Турция, се връща по същия канал в Европа вече с готови изделия, които вече се предлагат на европейския пазар", допълни той.

Тайникът, в който са съхранявани златните предмети, е бил изключително добре маскиран в автомобила. Часове е отнело на разследващите да стигнат до него, разясни министърът на вътрешните работи, пердава БНТ.

"Златните кюлчета са с изключително високо съдържание и от различен грамаж. Става въпрос за от предмет на контрабанда, който е бил укрит в автомобил с българска регистрация. Гражданинът е задържан. Предстои да му бъде внесено искане за задържане под стража", заяви окръжният прокурор.

Снимка: Булфото

Георги Георгиев, зам.-председател на ДАНС, каза, че каналът е в полезрението на органите от няколко месеца. Шофьорът муле съдейства на институциите в хода на разследването. С него в колата е имало още един мъж с българско и турско гражданство.

Водещи новини

Още новини