В Благоевград се предлагат по-строги мерки, за да се ограничи карането на тротинетки с висока скорост

pixabay
share

Високи скорости и управление на тротинетки без предпазни средства. Така изглеждат улиците на Благоевград в последните месеци. Сега, с предстоящия старт на новата учебна година, ситуацията се очаква да стане още по-сериозна. Не са малко и инцидентите. За да се запази човешкият живот – и този на пешеходците, и този на водачите, омбудсманът на Благоевград е предприела действия това да се случи чрез наредба, която Общинския съвет трябва да одобри.

"Аз не съм измислила топлата вода, ползвала съм добри практики от други общини, като абсолютно се забранява движението с подобни превозни средства на лица до 14 години. Тези, които са от 14 до 16 години, могат да ги управляват само на велоалеи. Задължително носене на каска на всички управляващи подобни превозни средства до 18 години. Абсолютна забрана за управление във всички пешеходни зони в града. Общо взето това е което предлагам, но зависи от волята на Общински съвет дали предложението ми ще остане във вида, в който го пускам", обясни Злата Ризова – омбудсман на Благоевград, пред БНТ.

Хубавата новина през последните години в Благоевград е, че се направиха изключително много велоалеи. За съжаление обаче децата, подрастващите и особено тези, които се движат с тротинетки, много рядко ги използват. Движат се с много висока скорост, което застрашава не само техния живот, но и този на пешеходците, на всички хора около тях. Затова, подобно на забраната за използване на телефони в училищата, се обмислят малко по-сериозни мерки на регионално ниво.

По-строги правила за тротинетките в Плевен след трагичния инцидент

"Множеството инциденти напоследък, както и множеството сигнали на граждани, ми показват обратното - че няма как да се случи без санкция и въпреки всичко, целта ми да предложа тази промяна в наредбата е единствено и само една - да предизвикам дебат, да предизвикам мисъл, да предизвикам мисъл за отговорност в родителите, в институциите. Получих провокацията си от личните си наблюдения, защото не може 9- или 10- годишно дете да се движи по оживен булевард в областен град с висока скорост с тротинетка. По едно, по две се качват на превозното средство. Иначе мястото, на което се намираме, бих дала за пример. Имаме велоалея в едната посока и в другата посока. Достатъчно място има и за пешеходците. Друг е въпросът, колко спазваме правилата. За съжаление имаме и трагичен инцидент във Варна наскоро. Но е факт, че промяна няма и заради това смятам, че санкциите, които между другото са наистина символични, ще помогнат", допълва омбудсманът на града.

Водещи новини

Още новини