Червеният пират е изчезнал

Нова тв
share

Соченият от МВР и прокуратурата за "Червения пират" Илко Захариев, обвинен, че заплашвал магистрати и политици, е в неизвестност. Това става ясно от искане на съдия Владислава Цариградска до Софийската районна прокуратура.

Съдията обръща внимание, че Захариев е лекуван в психиатрия в Бургас по реда на Закона за здравето, след което е освободен, а в последните дни е изчезнал безследно, поради което е обявен от баща си за издирване от полицията. Ако той е единственият извършител, каквато версия поддържат прокуратурата и ГДБОП, то всички заплашени са в опасност. А ако има поръчители, самият Захариев би бил в опасност с оглед рисковете да ги разкрие, предупреждава Цариградска.

От искането на Цариградска става ясно още, че прокуратурата е ползвала експерти със съмнителни качества за психолого-психиатричната му експертиза. Не е проведен следствен експеримент, който да докаже дали той е способен изобщо да разпрати имейли. ГДБОП и прокуратурата работят по единствената версия, че той е автор на заплахите, пише Сега.

Цариградска иска да получи копие от две експертизи - психолого-психиатрична експертиза на обвиняеми и техническата експертиза на мобилните телефони, открити у него. Прокурорката - Вера Маринова, отказва, като приема, че няма обективна необходимост Цариградска да има копия от експертизите, защото те съдържат лични данни на обвиняемия и данни за кореспонденцията му и затова не следва да се разпространяват. След което Цариградска пише до нея въпросното искане обвинителката да преразгледа постановлението си, тъй като намира изводите ѝ за произволни.

"Аз не искам да разпространявам информацията, а да я получа, за да мога да я използвам за нуждите на моята процесуална защита, (...) да правя искания, бележки и възражения. Това право не е абстрактно, а следва да е на базата на конкретните материали и данни по разследването", обяснява съдията.

Според нея прокуратурата и ГДПОБ работят само по версията, че тя е заплашвана от лице с психични разстройства, както е обявил и шефът на ГДБОП Явор Серафимов, докато Илко Захариев все още се издирва. Цариградска поставя под съмнение изводите на психолого-психиатричната експертиза. Тя обръща внимание, че единият експерт, психиатър, е станал доктор в УНИБИТ, известен като "библиотекарския" университет. Доцент е от Колежа по туризъм в Благоевград по научна специалност "Здравословни и безопасни условия на труд в сферата на туризма". Ползваният от прокуратурата експерт - психолог пък има опит в подбора на кадри, работещи в екстремални условия, но не и в оценката на рисково поведение на лица със съмнения в психичната им годност.

Според съдията от съдържанието на заплашителните писма и без специални знания човек може да стигне до извода, че техен автор са различни лица.

Червения пират: Хората, с които съм заключен, са под моето ниво

Колкото до техническата експертиза, за нея Цариградска пише, че е от нея правят впечатление изключително притеснителните факти, че от двете мобилни устройства, са изпратени стотици заплахи от десетки различни имейли до десетки личности, които имат ключова роля в обществено-политическия живот. Тя изрежда и кои са заплашваните (сред тях и други магистрати, лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, неуспелият ротационен премиер Мария Габриел, ад хок прокурорът за разследване на главния прокурор Даниела Талева, бизнесмени, адвокати).

Водещи новини

Още новини