Митничари откриха контрабандни цигари, отлети в бетонна плоча

Агенция Митници
share

Два случая на опит за контрабанда на цигари с български акцизен бандерол установиха митническите служители при ГКПП  „Видин“  при Дунав мост 2 - 69 800 къса цигари в хладилен камион с вафли и 5400 къса цигари, отлети в бетонна плоча.

На 23.08.2024 г., в района на ГКПП „Видин“ митническите служители спират за проверка хладилен камион с българска регистрация, превозващ сладкарски изделия за Великобритания. Въз основа на метода „анализ на риска“ митническите служители отклоняват товарното превозно средство за щателна митническа проверка. При осъществения контрол  от митническите инспектори в кутиите с вафли са открити общо 69 800 къса (3490 кутии) цигари с български акцизен бандерол. Стековете с цигари са били обвити с алуминиево фолио, за да екранират при сканиране с рентген и да възпрепятстват откриването им.

Иззеха голямо количество контрабандни цигари на „Дунав мост“ 2

И друг необичаен опит за превоз на цигари с български акцизен бандерол е установен от митническите служители в същия ден. При проверка на автовоз, пътуващ за Германия, митническите инспектори проверяват непридружена пратка - бетонна плоча, за която водачът -български гражданин твърди, че е търговска мостра. Оказва се, че в бетона са отлети 5400 къса (270 кутии) цигари с български акцизен бандерол.

Акцизните стоки са задържани, като за случаите са съставени актове за установяване на административно нарушение. Проверките са част от  провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

Водещи новини

Още новини