НАГ към СО състави констативен протокол на НБУ по повод срутения покрив

Булфото
share

Направление архитектура и градоустройство (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се дадат задължителни указания за предприемане на последващи действия с цел укрепване, възстановяване или премахване на вече разрушената сграда, съобщиха от пресцентъра на СО.

„В случая имаме извършване на преустройство, за което по закон не се изисква разрешение за строеж на залата на Университета, и по време на извършването му пада целият покрив, заедно с всички фотоволтаици върху него. На проверката, заедно с ДНСК, се установи, че не става въпрос за авария по време на строителство, не става въпрос за незаконен строеж, а имаме промяна на интериора на залата, законно монтирани фотоволтаици върху покрива и срутен покрив в едно със самите фотоволтаици. Затова се предприеха необходимите действия – съставен е констативен протокол от Общината, за да се издаде впоследствие заповед по чл. 195 ЗУТ за конкретни указания“, коментира арх. Богдана Панайотова, вр.и.д. главен архитект на Столичната община. 

Срути се аулата на Нов български университет. Човек е затиснат от паднала стена

След проверката и анализа на цялата ситуация се оказа, че върху всички съществуващи покриви на Университета, включително и Аулата, която е предмет на проверката, е разрешено изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 250 кВт, съгласно чл. 147 ЗУТ.

Ръководството на НБУ предостави цялата документация на проверяващите, свързана с предприетия ремонт, включително интериорен проект и договор със строителната фирма.

„Голямата трагедия се е разминала с това, че покривът е паднал сега, по време на ремонтните действия, а не впоследствие, когато аулата можеше да бъде пълна със студенти“, заяви арх. Панайотова.

Водещи новини

Още новини