ГДБОП и НАП разбиха престъпна група, ощетила бюджета с близо 9 млн. лева

Булфото (архив)
share

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми.

Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), предаде БТА. За периода от 2021 до средата на тази година от дейността на групата, по една от схемите - за селскостопанска продукция, нанесената щета на бюджета до момента е за близо 9 млн. лв., а Евгени Нанков добави, че по измамната схема във връзка с доставка на торове щетата за бюджета е за над 2 млн. лева. Разследването е започнало преди няколко месеца.

Операцията е осъществена в София, Монтана, Враца и Плевен, като са претърсени 27 адреса. Задържани са девет души, обвинения са повдигнати на шестима, от които трима са задържани от съда за постоянно в ареста, един човек е с мярка "подписка", а двама - с "парична гаранция".

Ръководителят на групата е задържан и е с по-лека мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, посочи Литов и добави, че всички арестувани са български граждани.

Част от генерираните пари са инвестирани в недвижима собственост и луксозни автомобили. Старши комисар Литов посочи, че е обезпечено имущество на членовете на групата, като е иззет и един автомобил. На журналистически въпрос дали иззетият джип е ползван от народен представител, Калин Литов отговори, че на този етап не може да коментира и добави, че автомобилът е собственост на фирма, която е регистрирана на името на един от задържаните. 

При спецоперация в Русенско бяха разкрити извършителите на 37 престъпления, иззети са наркотици, стоки и алкохол

Групата е работила в две направления – по едното са спестявани дължимите данъци при търговия и доставка със зърнени култури, за която се дължи корпоративен данък, а по другото - търговия с торове, за която се дължи и ДДС. Създадена е възможност да се изкупува зърното без документи и да се прикрият получателите. Част от зърното е продавано на нашия пазар, а друга част - извън страната, обясни Калин Литов.

За период от почти две години един от задържаните е изтеглил 57 млн. лв., които са служили да се създава привидност на сделките, че всичко е било легално, съобщи още Литов. Парите са теглени на каса от различни банки, като сумите са били от 300 хил. лв. нагоре. При претърсванията обаче пари в брой не са открити, като се предполага, че са в банкови сметки или са използвани за закупуването на недвижимо имущество, коментира заместник-директорът на ГДБОП.

Евгени Нанков обясни, че групата е изкупувала селскостопанска продукция от производители, но не са издавани документи. Създадена е мрежа от фирми на две нива, които правят документална обосновка на стоковия поток. Фирмите са регистрирани на малоимотни граждани с нисък социален статус, както и на граждани на държави извън ЕС. Установено е и че фирмите нямат собственост и аренда на земеделска земя, нито получавани субсидии, както и не притежават техника. Запорирани са имущества и сметки на участниците в групата, добави представителят на НАП.

Водещи новини

Още новини