Пожарът в планината Славянка: Вече 30 дни гори, гърците се молят за дъжд

Novini.bg/ Canva
share

Вече 30 дни пожарът край Серес в планината Орвилос (на български Славянка) гори и не е потушен, въпреки че заради валежи в момента няма активен фронт.

Това предизвика недоволството на адвокатската колегия на Серес, които в петък сутринта заведоха дело срещу всеки, който е отговорен за неефективното му гасене. 

В последните дни граждани твърдят, че не виждат абсолютно никакви усилия за потушаването на пожара в планината Славянка.

Очаква се пожарът на Славянка да бъде затворен от всички страни

В своя профил във Фейсбук председателят на адвокатската колегия на Серес  Панайотис Карипулу разяснява, че според него и колегите му има индикации, че „не съществува сериозен опит за овладяването на огнищата по границата с България“.

Поради тази причина от адвокатската колегия на Серес са решили да потърсят отговорност за екологичната катастрофа и да помогнат на притеснените граждани в района да намерят своите отговори, докато се молят за още дъжд.

Според гърците само валежите през последното денонощие са свършили някаква работа за ограничаването на фронта на пожара, който избухна преди месец.

Предположенията на гръцките власти са, че огънят в планината най-вероятно е тръгнал от светкавица, пише БТВ.

Проблемът с този пожар, както от гръцка, така и от българска страна е, че не може да не работи наземно, заради минирания терен.

Припомняме, че гръцките власти използваха единствено хеликоптери, който изливаха в продължение на седмици вода от въздуха.

Въпреки това огънят достигна до българската граница, а в гасенето му се включиха наши военни, пожарникари и горски служители.  

Водещи новини

Още новини