АМ „Тракия“ на челно място по катастрофи за първите 5 месеца на годината

Булфото, архив
share

Магистрала „Тракия" е на първо място по катастрофи за първите 5 месеца на 2024 г. Според данните на МВР половината от катастрофите по магистралите у нас са се случили именно там. 

До май са станали 282 от общо 600 катастрофи. Ранените са 57 души, а трима са загинали.От началото на лятото магистралата е един от най-натоварените и опасни пътни участъци с най-много тежки катастрофи и сериозни задръствания.

Само от началото на август досега пътните инциденти там са над 30, а задръстванията – ежедневие.

На 12-ти август верижна катастрофа и километрична опашка се образува малко преди Бургас, а на 11 август пореден инцидент с ранени затрудни движението.Подобна бе обстановката и предходните три дни. На 6 август заради тежка катастрофа движението към София дори беше блокирано.

Поредна тежка катастрофа на АМ „Тракия“

Почти няма участък от магистралата без огънати или дори липсващи мантинели, пише bTV. С цел облекчаване на трафика при инциденти в някои държави демонтират мантинелите, за да могат колите да се движат двупосочно в насрещното.

Възможно ли е въвеждането на такава мярка и у нас?

„В България няма да работи поради няколко причини – лошата култура на шофьорите, лошо построената инфраструктура. Сами виждате тук колко е голяма тревата. На трето място не е инвестирано в такива системи. Общо взето, ако направите това нещо, без да се създаде правилната организация, може да се предизвикат много по-големи катастрофи", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

От пътната агенция уточниха, че инцидентите през последните седмици не са по вина на инфраструктурата. Допълниха и че демонтирането на мантинелите е използвано преди. „В последните ПТП-а подобна мярка не е прилагана с оглед възстановяване на движението и безопасността на пътуващите във възможно най-кратък срок", посочват от АПИ.

Поредна катастрофа затрудни движението по "Тракия", има пострадали

От пътната агенция посочиха, че през юли е правен анализ на пътната безопасност на част от магистралата и имат насоки за облекчаване на трафика.

По брой инциденти след АМ „Тракия" се нарежда магистрала „Хемус" със 180 катастрофи и 32-ма ранени. Над 100 са пътните инциденти на АМ „Струма", 28 – на „Марица" и две на „Черно море" от януари до май.

Водещи новини

Още новини