Иван Савов: Има предоверяване в инцидента с простреляния от детето си полицай

Нова тв
share

Има едно стечение на обстоятелства, което е довело до този трагичен случай. Това заяви Иван Савов, председател на Българската оръжейна асоциация, в ефира на Нова телевизия във връзка с инцидента, при който дете простреля смъртоносно баща си полицай на работното му място.

„Аз самият притежавам повече от едно огнестрелно оръжие. Имам деца, оставял съм си едно от оръжията на нощното шкафче. Когато големите ми деца имат желание да стрелят, отиваме на стрелбището. Малкият ми син е на 5 години”, сподели той.

Продължава разследването: Дете простреля смъртоносно баща си в Пловдив

По думите му в ситуацията се касае за инцидент на работното място. „Грешката е, че има предоверяване и оръжието е било заредено с патрон в цевта. Не трябва пълнителят с патроните да е оставен в оръжието.”

„Оръжието най-вероятно е от една известна австрийска марка, използва се от повечето професионалисти. Те нямат предпазител като тези за граждани. За мен оръжието е било заредено. Не знам защо обаче”, каза още Савов.

За загиналия полицай Николай Филипов той поясни: „Познанството ми с него е покрай курсове. Той е добър професионалист, уважаван от колегите си в гилдията.”

„Директорът на полицията има служебна отговорност да организира и да следи спазването на всички процедури. Има правила, които изключват присъствието на външни лица, тъй като там се съхраняват и автомати. Нека обаче не хвърляме вината върху никого, защото случилото се е ужасно”, призова той.

Водещи новини

Още новини