Туристи запалиха огън и разпънаха палатки в Национален парк "Рила"

Кадър - Нова телевизия
share

Сигнал за опасно и изключително безотговорно поведение на туристи в Национален парк „Рила”. Снимки и кадри от свидетел показват как хора палят огън в защитената територия до Йончевото езеро на фона на всички предупреждения заради високия риск от пожари.  На видеата се вижда, че са разпънали и палатки в защитена местност, информира Нова телевизия.

"Сигналът за бивакуване и палене на огън в района на Йончево езеро в парков участък "Говедаци" беше подаден миналата събота късно през деня.  Веднага е изпратена парковата охрана.  Нарушителят беше заловен и му е съставен акт за административно нарушение. На база на този акт тези дни ще бъде издадено наказателно постановление с оглед на тежестен на нарушението. Глобата ще бъде в порядък от 500 до 5000 лева, каквато е за физически лица". Това заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

Група туристи се къпа в едно от Седемте рилски езера

По думите му човекът, разпънал палатката казал, че съжалява. "За мен това не оправдава подобно безотговорно поведение с оглед на пожароопасния сезон. Целият Югозапад е в пламъци. Да не говорим пък за защитените територии. Още със стартиране на обявяване на пожароопасния сезон съм пуснал и изрична заповед за забрана за палене на огън, така че навсякъде на територията на Националния парк е забранено паленето на огън", подчерта Андонов. 

Водещи новини

Още новини