Територията на национален парк Рила се е стопила с 25 на сто

  • 16 септември 2014 17:39

  • 1386
  • 1
Територията на национален парк Рила се е стопила с 25 на сто
© Булфото

Териториите на националните паркове през последните години са намалели драстично. Най-осезаемо това се вижда при парк Рила, който се е стопил с 25%, сочи одит на Сметната плата, пише "Новинар".

"Намалението на общата площ на националните паркове води до нарастване на риска за неефективно съхранение на биологичното разнообразие в страната", посочиха инспекторите в заключенията си.

Те добавиха, че предприетите действия от органите на управление на националните паркове не са своевременни. Липсват актуализирани планове за управление в парковете Рила и Централен Балкан, което е предпоставка за лошо стопанисване до 2010 г. Освен това проверяващите са констатирали, че не са формулирани специфични цели и задачи.

Не е открита и финансова оценка за цялостното изпълнение на плановете, която да определи освен размера на необходимите ресурси за изпълнение на заложените мерки и дейности също така и източниците за тяхното осигуряване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Констатиращ

2014.09.17 | 17:53

1
От 22 години до настоящия момент,ние сме майстори на заключенията във всяка една област от живота ни,без да предприемаме нищо! Както е тръгнало,нито констатиращи нито четящи ще има!И България няма да я има!

Добави коментар

Водещи новини