Джартов: Два самолета от Швеция пристигат у нас утре, за да се включат в борбата с пожарите

Нова тв
share

В Струмяни не можем да кажем, че сме овладели пожара и че сме спокойни, но спрямо вчерашната ситуация сме по-добре, защото няма толкова силен вятър. Очаква ни още много работа, за да сме спокойни за населени места и по отношение самия пожар. Това заяви главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той подчерта, че на границата с Гърция ситуацията не е спокойна: „Имаме един хеликоптер на ВВС, който работи. Колеги от Гърция с два самолета също ни помагат, но има пориви на вятъра и отново имаме върхов пожар, така че ни чака още много работа.”

„Работници на терен – пожарникари, доброволци, военни – мобилизиран е целият ресурс, с който разполагаме. Утре очакваме допълнително доброволци, но предвид това, че теренът е много голям, нужни са ни голям брой хора, които да обхождат местата, дори тези, които са обработени, за да не се възпламенят отново”, каза още Джартов.

„На колегите от Франция днес им приключва мисията у нас. Най-вероятно утре ще използваме хеликоптери на ВВС. От петък ще работят два самолета от Швеция, които ще пристигнат утре”, обяви гл. комисар Джартов.

Пожарът в Струмяни: Хората не получили съобщение за евакуация заради липса на обхват

Все още се уточняват всички детайли за престоя им: „Обикновено практиката е, че когато нямаме случай, в който да ги използваме, те се прибират по страните си. Предвид това, че обстановката с пожарите в цяла Европа е сложна, не можем да ги използваме да дежурят у нас, без да се ползват. Най-вероятно повече от две седмици няма да е възможно да седят в България.”

По думите му в момента се уточняват и потенциалните водоизточници, които самолетите могат да използват, тъй като има изисквания за дължината на водоема и др.

Водещи новини

Още новини