Стана ясна причината за пожара в свищовското село Ореш

Getty Images/Guliver
share

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново. 

За пожара е започнато разследване, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Хората в Ореш винят енергодружеството за пожара на 16 юли.

Йовко Михайлов е забелязал огъня, който, по думите му, е тръгнал извън селото, край трафопост и кулата на един от мобилните оператори до ожъната нива, където е ползваното от него пасище.

"При приближаването ми към тях те бяха служители на Енергото. Техният отговор беше, че е станало късо съединение при работа, смяна на някаква част и се е получила искра. И се е запалила нивата", заявява Михайлов, цитиран от БНР.

От "Енерго-про" са категорични, че техни служители не са предизвикали пожара, а именно техниците са подали сигнала на телефон 112.

В гасенето на пожара се включиха десетки доброволци и 7 противопожарни автомобила от цялата област. Хората в Ореш казват, че се наложило да гасят сами: "Съседи, доброволци гасяха. Ние нямаме вода и не можехме да им помогнем. Гасихме, гасихме, пожарната дойде късно, когато вече почти беше овладяно".

Възникнал е пожар до свищовското село Ореш

При пожара в Ореш изгоряха три къщи и 10 селскостопански постройки, 600 декара пасище и електронен пастир, 200 декара широколистна гора, десетки домашни животни и автомобилът на един от доброволците, включили се да гасят.

При пожара пострада и един от доброволците.

Спасени са 50 къщи и 300 декара гора.

Вчера в Ореш е имало още два пожара, предизвикани от човешка небрежност.

Водещи новини

Още новини