Разказ на огнеборец, пострадал при пожара и взрива в Свищов

  • 30 юли 2024 12:45

  • 937
  • 0
Разказ на огнеборец, пострадал при пожара и взрива в Свищов
© БТВ

Все още не се допускат екипи, които да започнат огледите в запаления цех в завода „Свилоза“ в Свищов, казаха за bTV от прокуратурата. Екипът ни се срещна с един от първите пристигнали пожарникари, който е сред четиримата пострадали.

Георги Георгиев е началник на пожарната към предприятието. Той е и един от пострадалите. Минути след избухването на пожара, той се включва в гасенето.

МВР: Пострадалите при взрива в завод край Свищов са четирима

„Пламъците бяха почти овладени, но се прехвърлиха на втория етаж и се получи взрив. Бяхме на около 15-20 метра от сградата. Пръснатите стъкла паднаха във врата ми, едно ме сряза по ръката“, разказа Георги Георгиев, началник на ведомствената пожарна служба към „Свилоза“ АД.

И днес пожарникарите следят ситуацията.

„Хлоратът е безопасен докато е влажен, когато изсъхне става опасен. Това не трябваше да се допуска. Затова имаше екип цяла нощ. Те през половин час обливаха самото място на пожар, дежуриха. Имало е съвсем леко запалване от остатъчна топлина. Напълно е потушено в момента и тепърва започват огледи“, допълни Георги Георгиев.

Един от колегите му е с по-сериозни наранявания и остава в болница.

„Той беше на първа линия въпреки опасността от взрив, знаехме, че има опасност там.  Работата на пожарникарите е – хората като бягат, ние влизаме в мястото, където е най-опасно. Искам пак да им благодаря, казано просто – малкият дявол се случи“, каза още началникът на ведомствената пожарна служба към „Свилоза“ АД.

Дежурствата около запаленият цех продължават, въпреки че опасност от повторно запалване няма, казаха огнеборците. 

Няма и замърсяване на въздуха в Свищов след взрива, отчете и днес Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини