Има ли връзка между атентата срещу Гешев и убийството на Къро?

БТВ
share

На този етап няма връзка между атентата срещу Иван Гешев, заплахите срещу магистрати и убийството на Красимир Каменов-Къро. Около това се обединиха бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев и адвокат Людмил Рангелов в „Тази сутрин“.

„На този етап не виждам такава връзка и мисля, че е пресилена такава версия. Не знам защо прокуратурата избра този начин да тиражира някакви СРС-та. Дали те са легитимни, или са произволно правени. Днес всеки може да подслушва“, каза Стойчев.

„Подобна връзка се прави поради две съвпадения. Първо, излезе информация за едни подслушвани разговори, като единият от участниците се твърди, че е Къро. Другото е съвпадението във времето с неговото убийство. Това даде възможност за спекулации, че има някаква връзка между опита за покушение срещу главния прокурор и убийството на Къро. На този етап няма основание да се прави такава връзка въпреки двете съвпадения“, коментира Рангелов, допълвайки, че според него е засегнал други интереси.

МВнР очаква официална информация за убийството на Къро в Кейптаун

"Средата, в която Красимир Каменов е избрал да живее през последните години, укривайки се от българското правосъдие, е много особена. В Южна Африка има ксенофобия и високо ниво на безработица. Появата на всеки чужденец, който видимо разполага със средства, може да е засегнал интереси на определени кръгова там на по-ниските нива", допусна Тихомир Стойчев.

"От друга страна, това са лица, които са се издигали в йерархията на българската и международната организирана престъпност с годините. Може би и там са засегнати нечии интереси", допълни той.

„Видимо с голяма наглост е направено, но и с голяма доза професионализъм“, на мнение е Стойчев.

Според него много важен е въпросът как този специфичен контингент се наблюдава, докато е у нас, и как продължава наблюдението, когато избягат в чужбина

„Ако има държава, за която се знае, че най-малко влияние може да оказват нашите правоохранителни органи, това е Южна Африка. Не напразно там е избрал да живее Красимир Каменов. Не очаквам никакво развитие и резултат по отношение на поръчителите и извършителите“, каза от своя страна Людмил Рангелов.

По думите му нивото на престъпността в Южна Африка е много високо, но обикновено тя не е толкова квалифицирана.

„Явно това лице е засегнало нечии интереси. На знаем какъв е бизнесът му там“, допълни Рангелов. 

Журналистът Йово Николов: Убиха Къро, защото знаеше много за корупцията у нас

Двамата коментираха и изказването на Кирил Петков, че членове на „Продължаваме промяната“ били подслушвани.

„Службите, ако не подслушват политиците, ние ще продължаваме да се радваме на такива криминални случаи. Ние имаме над 150 неразкрити убийства. Опорочени са тези разследвания, изчезвали са документи и никой не е заинтересован да работи по тях. Не се поощрява разкриването на случаи. Организираната престъпност се появи процес и явление подсилвана заради политическия интереси. Сега всеки криминален случай ще бъде използван от политиците“, заяви Тихомир Стойчев.

По думите на адвокат Людмил Рангелов има основание службите да се самосезират заради думите на Петков. Според него обществеността е много възприемчива към записи, от които лесно могат да се извадят заключения каквито в проведения в действителност разговор не е имало.

Водещи новини

Още новини