МВР потвърди: Това е главата на атентатора (снимки 18+)

share

Шефът на полицията в Несебър Стайко Манев потвърди достоверността на снимките на главата на терориста, взривил автобуса с израелски туристи в безпрецедентния бомбем атентат от 18 юли т. г., пише в. "Преса".

Фотосите са заснети в бургаската морга, където два дни след взрива съдебните медици са успели да сглобят останалите след експлозията парчета от главата като мозайка и да възстановят лицето на атентатора. На снимките главата на мъжа е деформирана, тъй като голяма част от костите на лицето и черепа са изпотрошени. Мозъкът пък изобщо липсвал. Лекарите са успели да направят максималното, за да реставрират физиономията. Снимките са изпратени в Националната следствена служба, където са обработени с фотошоп, а най-страшните белези от взрива са ретуширани. Експерти обясняват, че подобна процедура по реконструиране на части от човешко тяло в чужбина се извършва обикновено от петима специалисти - съдебен лекар, анатом, психолог, психиатър и антрополог. Това е една от най-сложните процедури в медицината, казват експертите.

Сега от полицията се надяват кадрите да могат да помогнат за установяването на самоличността и националността на атентатора. "Разчитаме снимките да помогнат за изясняване на самоличността на атентатора, евентуалния му съучастник, маршрута, по който се е движил, местата, на които е бил, и хората, с които се е срещал, но до момента не разполагаме с конкретна информация. Работим денонощно. Проверяваме целия периметър от Обзор до Бургас, човек по човек, къща по къща, но засега не разполагаме с надеждни данни. Има хора, които в желанието си да помогнат дават противоречива информация", коментира Стайко Манев.

Израелските, британските и американските служби също работят по случая.

Водещи новини

Още новини