Соченият от МВР атентатор отклонявал вниманието

share

Шест дни след атентата самоличността на атентатора-самоубиец, който взриви автобус с туристи от Израел на летище Сарафово, остава пълна загадка. Не е ясно и колко са неговите съучастниците, както и откъде са взети 3-те килограма тротил за атентата.

"Мъжът от разпространените снимки от летището е правил всичко възможно да бъде забелязан", заяви в сутрешния блок на БТВ арабистът Киряк Цонев. Според него така човекът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата. Цонев не изключи и възможността информацията, подавана до медиите да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоят хората.

Експертът на МВР Николай Радулов пък не изключи взривът да е направен в България. За човек, който желае на си направи взрив, не е проблем да го намери, смята Радулов. Той визира и работещи в оръжейните заводи у нас, които могат да изнасят взривен материал, например тротилови шашки.

"Той е фанатик, това лице може да бъде лесно манипулирано. Камикадзетата са предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си , предимно от битово естество – те нямат образование, работа. Сред тях, безспорно, има и образовани и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения. Те вярват искрено, че ако се "гръмнат" за каузата, която им е внушена, отиват директно в Рая", коментира Цонев.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат – това се срещао и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.

Водещи новини

Още новини