Терористът в Бургас - шведски гражданин, лежал в Гуантанамо?

share

Българска медия посочва, че терористът, който взриви автобус с израелски туристи в черноморския град Бургас в сряда е идентифициран като Мехди Гезали, пише вестник "Таймс ъф Израел”.

Засега няма независимо потвърждение на тази информация. Тези съобщения се появиха малко след като израелският премиер Бенямин Нетаняху публично обвини "Хизбула” и Иран за терористичното нападение. Засега пресслужбата на израелския премиер отказва да коментира съобщенията.

Посочват се различни версии относно начина, по който нападателят е детонирал бомбата, включително има предположения, че той не е бил камикадзе, а е имал намерение да постави бомбата в автобуса и да избяга.

Мехди Гезали е бил задържан в Гуантанамо от 2002 до 2004 г., като преди това се е обучавал в мюсюлманско религиозно училище и в джамия във Великобритания. Той също така е пътувал до Саудитска Арабия, Афганистан и Пакистан.

През 2004 г. от Гуантанамо той бил предаден на шведските власти с препоръка да остане зад решетките, но правителството на Швеция не е предявило обвинения срещу него, коментира израелското издание.

Водещи новини

Още новини