Амнон Халпер: Бургас е мека цел за терористите

share

Атентатът в Бургас не е насочен конкретно към България. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Амнон Халпер, бивш шеф на полицията в Тел Авив. Мисля, че локацията е случайна, допълни той.

Предотвратявали сме много терористични актове в целия свят. Тези, които са подготвяли атентата, са търсили мека цел и са я намерили в Бургас. Мека цел означава, че е много лесно да се изпълни атентата на даденото място. Само този месец има 30 хиляди израелтяни в черноморския град, а то началото на годината са над 200 хиляди, затова градът може да бъде цел на терористичен акт, обясни Халпер. Той изрази надежда, че атентатът няма да окаже влияние на туризма от Израел към България.

Тези, които са планирали този акт, са добре познати с обстановката. Има предишни атаки в Индия, Тайланд и Баку. Както каза израелският министър-председател, всички следи водят към Иран като виновник, каза бившият шеф на полицията в Тел Авив и допълни, че ще продължи да се работи в тази посока.

12 часа след атентата още никой не е поел отговорност за терористичния акт. Най-вероятно и никой няма да поеме, каза Халпер. Може правителство, което стои зад случилото се, да има връзки с България, които не иска да накърни, като излезе отговорно за атентата, обясни той.

Подобни терористични актове не могат да бъдат спрени, каза Халпер. Има много луди по целия свят, които се опитват да наранят невинни хора. Съжалявам, че това трябваше да се случи в хубавата България.

Водещи новини

Още новини