Експерт: Работата на МВР е да спира мигрантите още по границата, а не да ги гоним по пътищата

Булфото
share

В ситуация със служебното правителство има ограничени възможности. Кратки са сроковете, а сериозните инвестиции за българо-турската граница биха отнели години. По отношение на разследванията – прокуратурата има своята роля, но и на МВР задачата не е лесна. Със сигурност може да се търси международна и европейска помощ. Това заяви бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в ефира на БНТ.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1554

Експертът по антитероризъм Иван Янкулов смята: „Няма достатъчно ресурс като хора в МВР за справяне с проблема. Бройката хора по граница е недостатъчна, а за съоръжението знаем. Работата на МВР е да спира мигрантите още по границата, а не да ги гоним по пътищата вътре в страната."

„Ресурсът е малък, оборудването на тези хора, които са там, също не е достатъчно. Много биват изпращани във вътрешността на страната с парадни обувки, с шушлякови униформи, които при дъжд и преминаване през храсталаците не стават за нищо“, каза още той.

"Моето лично мнение е, че присъдите, предвидени в Наказателния кодекс, са сравнително високи. Това обаче, което се дава, се намалява многократно от максимално предвидените в закона. Каналджиите също така използват хора с чисто съдебно минало, защото това помага при съответната присъда. Ние имаме сравнително ниски присъди, реално издадени, в сравнение с други европейски страни. Това, което се търси за 18-те загинали мигранти, за мен е неадекватно. Прокуратурата казва, че това е по непредпазливост – как така го решиха за един ден? Не се търси нещо по-сериозно“, заяви Гунев.

Експерти: Европа трябва да ни помогне със справянето с мигрантите

Той даде пример с аналогичен случай от Европа – този в Унгария със 71 души камион, където имаше трима българи и един афганистанец организатори, плюс 9 българи помощници. „Там присъдите са по 20-25 години“, каза още той.

„Целта на всички е Англия, Белгия, Франция. Не искат да останат тук. В тях не носят пари, всичко минава по други схеми. Използват системата „хавала“, разказа Янкулов за оцелелите мигранти от буса край Локорско.

„Местни хора се справят по-добре с охраната на границата. Те познават района, пътеките“, допълни още той.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1554

Водещи новини

Още новини