Израел: Иран стои зад атентата, ще отвърнем на удара

share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран за бомбения взрив, който отне живота на най-малко трима души в българския курорт Бургас и заяви, че Израел ще реагира на удара.

"Всички признаци сочат към Иран", заяви Нетаняху. "Само през последните няколко месеца видяхме ирански опити да атакуват израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места.

Точно 18 години след взрива в Еврейския център в Аржентина, смъртоносният ирански терор продължава да взима невинни жертви. Това е иранска терористична атака, която се разпростира в целия свят. Израел ще реагира мощно срещу иранския терор", гласи текстът на изявлението, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак потвърди, че Израел ще  преследва онези, които са я планирали, "с всичката си сила",  предаде ДПА.

"Следим от известно време плановете на терористични  организации - Хизбула, Хамас, ирански елементи и др., за  терористични атаки по целия свят. Силите за сигурност ще  действат със всичката си сила, за да се доберат до извършителите на тези атаки и на тези, които са ги изпратили", се казва в  изявлението на Барак, разпространено от неговата канцелария.

Израелските медии припомнят, че на 18 юли 1994 г. Хизбула е взривила Еврейския център в Буенос Айрес, при което загиват 86 души.

Медиите припомнят, че на 5 януари са се появили съобщения, че израелските власти се опасяват от терористични актове срещу израелци в България, подготвяни от ливанската шиитската организация Хизбула, поддържана от Иран, за отмъщение за убийството на нейния функционер Имад Мугние.

Водещи новини

Още новини